Marleen Ouwerkerk

Creativity is the mind having fun

Schrijven

SCHRIJVEN

Schrijven is een van mijn creatieve bezigheden. Op school vond ik het heerlijk om verhaaltjes te bedenken. Later schreef ik graag aan een opstel en nog wat later schreef ik met liefde hele scripties. Leraren waren telkens erg enthousiast over mijn schrijfwerk, maar ik heb er verder nooit iets mee gedaan. Ik wist namelijk niet eens dat de mogelijkheid bestond om schrijven als beroep uit te kunnen oefenen.
Door de jaren heen ben ik altijd blijven schrijven. Verhalen schrijven, lijstjes bijhouden, het alfabet teken, dagboeken bijhouden, liedjes schrijven, boodschappenbriefjes maken en noem maar op. Typografie was een van mijn favoriete vakken van de opleiding Grafisch ontwerpen/DTP die ik gevolgd heb. Ik vond het fascinerend dat je letters zo mooi (en zo lelijk) kon maken als je zelf wilde. Dus niet alleen teksten, maar ook de daadwerkelijke letters spraken mij enorm aan en dat doen ze nog steeds.

Op een dag ben ik gewoon gaan schrijven. Ik had een minder leuke periode achter de rug en dacht: waarom zou ik niet eens een verhaal gaan schrijven? Nou, dat deed ik dus. Dat ik er uiteindelijk tien jaar over deed om dat verhaal af te ronden is bijzaak. Maar… Ik had niet stil gezeten in die tien jaar. Nee, nee. Ik begon namelijk ook aan een ander verhaal en nog een en nog een en zo had ik binnen twee jaar een trilogie geschreven én zelf gepubliceerd en ook nog eens een hele hoop enthousiaste lezers. Woeptiedoe! Wie had dat nou ooit gedacht?
Inmiddels ben ik een stuk of negen verhalen verder.

UPS EN DOWNS

Zoals in het gewone leven heb ik ook met schrijven zo mijn up’s en downs gehad. Kwam er een up (in de top 10 van de bol en kobo schrijfwedstrijd), dan kwam er ook wel een keer een down (totaal geen zin om wat dan ook te schrijven). Toch bleef ik ook na die downs weer achter de laptop kruipen, want ik kan niet niet schrijven, zo blijkt. Ik geniet er zo ontzettend veel van om een verhaal op papier te zetten. Ik kan verzinnen wat ik wil. Het kan goed aflopen, of juist niet. Het kan romantisch zijn of juist spannend. Alles kan. Alles mag. Dat is het heerlijke aan schrijven. Je kunt er dingen uit je eigen leven in verwerken en een twist geven of je gewoon helemaal suf fantaseren op iets wat totaal niet realistisch is, dat maakt niet uit. Schrijven is heerlijk.

Als ik lekker in mijn schrijf-flow zit, dan zie ik de dingen die ik op papier zet voor me als een soort film. Soms zie ik het zó levendig voor me dat ik het lastig vind om woorden te vinden om datgene te beschrijven wat er zich in mijn hoofd afspeelt.
Het is maar goed dat je mijn gezicht niet ziet tijdens het schrijven, want er komen heel wat (vreemde) gezichtsuitdrukkingen voorbij als ik bezig ben met schrijven. Zielig, blij, verrast… elke uitdrukking die er in mijn verhaal voorkomt staat op mijn gezicht wanneer ik hem typ. Ik leef me helemaal in in de situatie van dat moment. Misschien toch eens voor de grap een webcam aanzetten tijdens het typen? Hmm… Nee, dank je.

THERAPEUTISCH

Verder is schrijven (en dan heb ik het niet over verhalen schrijven) ook heel therapeutisch voor mij (en vele anderen).
Je kunt je geest vrijmaken door dingen op papier te zetten. Het maakt je hoofd leeg en je krijgt ruimte om onder dingen na te denken die echt belangrijk zijn. Soms helpt het ook om op papier te zien wat er in je hoofd omgaat.
Schrijven is dus meer dan alleen leuk, het kan je daadwerkelijk helpen, dus ik zou zeggen: schrijf!

MIJN SCHRIJFWERK

De afgelopen jaren heb ik niet stil gezeten. Benieuwd geworden naar mijn schrijfwerk? Neem hier eens een kijkje om te zien welk werk er al gepubliceerd is.
Liever zin om meteen een verhaal te lezen? Kijk dan eens hier en lees een van mijn gratis recente verhalen.